Välja kikare

När du skall välja kikare är det flera paprametrar att ta hänsyn till. Vilken förstoring behöver du? Väljer du 7 eller 8 gångers förstoring blir bilden stabilare jämfört med 10x där du ser detaljer tydligare. Ju större frontlinsen är desto mer ljus släpper kikaren in. Viktigt när kikaren skall användas i svaga ljusförhållanden, t.ex. vid jakt.

Handkikare

Handkikare finns i många modeller. Riktigt små fickmodeller till mycket ljusstarka kikare med stora ljusöppningar.

Compaktkikare

Liten kikare som du lätt får med i fickan. En kikare som kan följa med i alla lägen. Perfekt för konserter eller den spontana promenaden.

Marinkikare

Marinkikare har förstoring på 7x för att ge stabil bild även när båten rullar. Givetvis vattentäta och kompletterar du med flytrem så flyter kikaren om den skulle hamna i vattnet. Vissa modeller har riktkompass som kan användas för navigering om de tekniska hjälpmedlen strejkar.

Jakt/Friluftskikare

Välj förstoring 8 eller 10 gånger. Med 8x är det lättare att hålla kikaren stilla. Väljer du 10x ser du detaljer bätttre. Välj en kikare som ligger bra i handen och där det är lätt att centrera ögat över okularet. Ska kikaren användas i dåliga ljusförhållanden är frontlinsens storlek viktig tillsammans med bra antireflexbehandling.

Premiumkikare

Premiumkikare kännetecknas av superskarp bild samt mycket bra ljusegenskaper. Detta är kikaren för dig som vill ha det bästa och som återger motivet på bästa sätt.

Tubkikare

Tubkikare har fördelen att ha mycket större förstoring än handkikare. Tubkikare bör stå på stativ eftersom den stora förstoringen gör att det är svårt att handhålla. Med tubkikaren kan du se små detaljer tydligt på t. ex. små fåglar. Det är ofta variabel förstoring mellan 20 och 60 gångers förstoring. Det innebär att motivet upplevs vara 20-60x närmare än verkligheten.